Menu

Krešimir Balaško i Veronika Jurišić prvi prvaci Hrvatske u planinskom trčanju na duge staze

HASZagreb (04.09.2013.) - Po izuzetno zahtjevnom terenu Samoborskog gorja, u nedjelju je održano prvo prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju na duge staze (Mountain Running Long Distance). Za naše prilike jedna relativno nova disciplina, koja u zadnjih nekoliko godina bilježi veliku popularnost u svijetu trčanja. Svjetska prvenstva, u organizaciji WMRA (Svjetskog saveza za planinsko trčanje) i pod potporom IAAF-a, održavaju se već deset godina, a ovogodišnje jubilarno 10. izdanje je prije mjesec dana održano u Poljskoj (Szklarska Poreba).
Jaskancima je pripala ta čast da budu domaćini premijernog državnog prvenstva, i taj su posao odlično odradili. Iskusni organizatori koji već godinama organiziraju razna trkačka događanja u Jastrebarskom i po Samoborskom gorju, su postavili atraktivnu i tešku stazu, dugačku 43 kilometra i s visinskom razlikom čak preko 5000 metara! Nastupilo je 30 maratonaca, a program je popunjen s kratkom trkom od 15 km, na kojoj je nastupilo dodatnih 60 učesnika. Za državno prvenstvo je nastupilo deset registriranih atletičara, a prve titule u ovoj disciplini su pripale Krešimiru Balašku i Veroniki Jurišić. Trka je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a otvorio ju je upravo ministar Mihael Zmajlović.
Planinsko trčanje na duge staze (ili planinski maraton, kako ga zovu u nekim zemlja, primjerice Sloveniji) nema strogo definiranu dužinu staze, kao niti visinsku razliku. Stazu, kao i uvijek kada je u pitanju planinsko trčanje, diktira priroda, tj. planina, ali su postavljeni rubni gabariti, kako trke nebi bile preekstremne ili pak preblage. Zbog toga su određena tri tehnička uvjeta, s kojima su trke ipak donekle uniformirane:
- vrijeme muškog pobjednika ne smije biti kraće od 1:45, ali niti duže od 4 sata
- ukupna visinska razlika na stazi mora biti viša od 1600 metara
- ukupna dužina staze ne smije biti veća od 45 kilometara
Rezultati ... 

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R