Zauvijek nas je napustio Ante Tešija - najstariji atletski trener

Zagreb (10.09.2012.) - Poslije skoro jednoga stoljeća sportskog (prvenstveno atletskog) života u 99. godini u Crikvenici je ovih dana preminuo istaknuti dugogodišnji trener Ante Tešija.


     I sam vrstan atletičar i gimnastičar (slika perfektno izvedene "sokolaške laste" koristila se kao školski primjer), posebno se istakao kao trener generacija bacača u različitim klubovima Hrvatske i u jednom razdoblju svoga života druge domovine - Australije, čiji je dres i sam nastupajući kao veteran, često nosio. Od vrsnih rezultata njegovih  atletičara posebno ističemo tada povijesni uspjeh hrvatske atletike u liku karlovčanina Krešimira Račića kasnijeg selektora atletske reprezentacije Jugoslavije (6. mjesto na OI u Melburnu 1956. godine), te Australca Kena Lorrowaya, finalista OI u Moskvi 1980. godine u troskoku, po mnogima na tom natjecanju kardinalno oštećenom o čemu su novine tada detaljno pisale. U jednom razdoblju trenerske karijere sudjelovao je i u radu sa tada najbržim europljaninom čuvenim šprinterom Arminom Harijem iz Njemačke.

      Međutimposebno je za istaći naprosto stručnost i nevjerojatnu upornost u djelovanju do duboke starosti. Kada ga je u 94-toj godini života posjetila delegacija HAS-a i u ime Zbora atletskih trenera mu uručila plaketu još uvijek je kovao planove za novu sezonu sa mladim crikveničanima, gdje se među šest kadetskih reprezentativaca  tada već isticao mladi Marin Premeru koji će kasnije prelaskom u zagrebački Dinamo kod trenera Ivana Ivančića postati nada hrvatske atletike sa desetak osvojenih medalja na velikim priredbama u raznim uzrastima. Obaveza je spomenuti njegov veliki doprinos dalmatinskoj atletici koji se očituje u sistematičnoj stručnoj obuci uz već afirmirane bacače Primorca, Đapića i drugih, tada mladih, Vlašića, Petrovića, Tarabarića, Veštića, Sučića... sve do današnjih dana održanoj i unapređenoj jezgri bacača ASK-a, sudionika Olimpijskih igara u Sydneyu, Ateni, Pekingu i Londonu, a koje  predvodi aktualni olimpijac Martin Marić.
      U Crikvenici, tom lijepom turističkom gradiću Hrvatskog primorja, skrasio se do svoje duboke starosti posijavši atletsko sjeme kao svugdje gdje je do tada živio i radio. Kao kuriozitet je da je uspješni gradonačelnik toga grada biran u tri mandata bio također "šjor Antin" učenik, hrvatski reprezentativac u bacanju kladiva Ivica Malatestinić.
      Neka ti je vječna slava i hvala dragi naš "šjor Ante".

HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  W: www.has.hr
T: +385 1 4613 499
OIB: 75893754111

Metalčeva ulica 5 (IV kat)
HR-10000 Zagreb

Copyright 2023 © Hrvatski atletski savez | Sva prava pridržana