Blanka Vlašić i Nedžad Mulabegović najbolji u 2010.

Split (30.11.2010.) - Godina 2010. bliži se svome kraju, a to je vrijeme za saldiranje svega učinjenog u ovoj godini u kojoj hrvatska atletika može biti izuzetno zadovoljna s postignutim rezultatima. Na svečanosti u splitskom hotelu Park u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza na neki je način napravljena rekapitulacija cijele sezone proglašenjem najboljih atletičarki i atletičara Hrvatske u ovoj godini te priznanjima za iznimna postignuća i za izniman doprinos razvoju atletike u Hrvatskoj. 

Nakon što je proglašena najboljom atletičarkom svijeta i Europe Blanka Vlašić je i najbolja atletičarka Hrvatske u 2010. godini. Ona je uz naslov svjetske dvoranske prvakinje i europske prvakinje u ovoj godini postala i pobjednica Kontinentalnog kupa te pobjednica svih mitinga Dijamantne lige u skoku u vis. Blanka ima i najbolji rezultat u svijetu na otvorem (205 cm) i u dvorani (206 cm). Za najboljeg atletičara Hrvatske u ovoj godini proglašen je bacač kugle Nedžad Mulabegović koji je na prvenstvu Europe u Barceloni osvojio 6. mjesto s osobnim rekordom 20,56 m.

Za najbolje trenere godine proglašeni su treneri Blanke Vlašić, Joško Vlašić i Bojan Marinović, a najbolji atletski klub u ovoj godini je AK Dinamo-Zrinjevac iz Zagreba.

Izvanredno uspješnu sezonu imala je ove godine bacačica diska Sandra Perković, koja je u Barceloni postala najmlađom europskom prvakinjom u bacanju diska. S rezultatom 66,93 m Sandra je druga na svjetskim i europskim tablicama u ovoj godini. Stoga je primila nagradu za iznimno postignuće kao i njezin trener Ivan Ivančić. Istu nagradu primio je i bacač diska Martin Marić finalist europskog prvenstva u Barceloni.

Za izniman doprinos razvoju atletike Hrvatski atletski savez je nagradio gradonačelnike dva naša najveća grada. Nagrađeni su gradonačelnik Splita Željko Kerum za izuzetan doprinos uspješnoj organizaciji Kontinentalnog kupa, te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić za višegodišnji doprinos organizaciji zagrebačkog mitinga, popularnog "Hanžeka".

Za najbolju juniorku proglašena je Ivana Lončarek trkačica na 100 m prepone, koja je ove godine istrčala 13,80, a bila je polufinalistica svjetskog juniorskog prvenstva. Najbolji junior je Dario Horvat, naš najbolji sprinter ove godine, koji je 100 m istrčao za 10,45, a također je bio polufinalist svjetskog juniorskog prvenstva.

Najbolja mlađa juniorka je troskokašica Ines Ikić, a ovo priznanje je zaslužila osvajanjem 5. mjesta na Olimpijskim igrama mladih te rezulatom od 12,70 m. Najbolji mlađi junior je izuzetno taletirani skakač s motkom Ivan Horvat koji je ove godine preskočio 5,26 m što je novi seniorski, juniorski i mlađejuniorski rekord Hrvatske, a s tim rezulatom je prvi na svjetskim mlađejuniorskim tablicama. I on je nastupio na Olimpijskim igrama mladih, a u finalu je osvojio 8. mjesto.

Uvjerljivo najbolja kadetkinja ove godine je mlada bacačica koplja Sara Kolak koja je bacila koplje do 55,69 m postavivši novi juniorski, mlađe juniorski i kadetski rekord Hrvatske. S tim rezulatatom ona je prva na svjetskim mlađejuniorskim tablicama i treća na europskim juniorskim tablicama. Najbolji kadet je Martin Marković, svestrani mladi atletičar koji je višestruki prvak Hrvatske u svojoj kategoriji i to u bacanju kugle i diska te na 100 m i 60 m u dvorani.

Pogledajte foto galeriju.

HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  W: www.has.hr
T: +385 1 4613 499
OIB: 75893754111

Metalčeva ulica 5 (IV kat)
HR-10000 Zagreb

Copyright 2023 © Hrvatski atletski savez | Sva prava pridržana