Menu

U Pekingu dvije medalje i još dva finala za hrvatsku atletiku

HASPeking (30.08.2015.) - Danas je u Pekingu završeno 15. svjetsko atletsko prvenstvo i 12. na kojem su nastupili naši atletičari pod hrvatskom zastavom. Nastupilo je okupno 6 naših atletičara i atletičarki, a ono će biti posebno za hrvatsku atletiku jer su po prvi put osvojene dvije medalje (srebra Sandre Peković i Blanke Vlašić), po prvi put smo u jednoj disciplini imali dvije finalistice (Blanka Vlašić i Ana Šimić u skoku u vis), a imali smo ukupno i četiri finala (Sandra Perković, Blanka Vlašić, Ivan Horvat i Ana Šimić), najviše do sada.

Sandri Perković ovo je bio treći nastup na svjetskim prvenstvima u bacanju diska i druga osvojena medalja. Nakon zlata prije dvije godine u Moskvi ovdje je Sandra osvojila srebrnu medalju u jednoj uzbudljivoj završnici kada je u posljedni hitac krenula sa 4. mjesta, ali je sjajnim hicem od 67,39 m došla do srebrne medalje i nastavila bogati niz osvajanja medalja na velikim natjecanjima.
 
Posebna priča je Blanka Vlašić kojoj je ovo prvenstvo u Pekingu sedmo i koja je osvojila srebrnu medalju u skoku u vis sa skokom od 2,01 m. Blanka zbog ozljede nije nastupila na velikim natjecanje od 2011. i svjetskog prvenstva u Daeguu kada je također osvojila srebrnu medalju, a ove godine imala je tek dva nastupa na mitinzima Dijamantne lige u Rimu i New Yorku gdje je oba puta preskočila 1,97 m. Blanki je ovo četvrta medalja na svjetskim prvenstvima, dva zlata osvojila je u Osaki i Berlinu, a srebra u Daeguu i Pekingu.
 
Možda najugodnije iznenađenje bio je u Pekingu Ivan Horvat koji se plasirao u finale skoka s motkom, a u finalu osvojio 9. mjesto sa skokom od 5,65 m. U kvalifikacijama Ivan je preskočio kvalifikacijsku normu od 5,70 m i za 5 cm popravio hrvatski rekord.
 
Ana Šimić sigurno je nastupila u kvalifikacijama skoka u vis preskočivši sve visine u prvom pokušaju i plasiravši se u finale. Na žalost u finalu je bila daleko od te sigurnosti pa je nakon prve preskočene visine od 1,88 m zapela na slijedećoj od 1,92 m koju nije uspjela prekočiti osvojivši 9. mjesto u finalu iako joj je po kvaliteti mjesto bilo među prvih osam.
 
Najveća tragičarka od naših u Pekingu sigurno je Andrea Ivančević. Nakon izvrsne utrke u kvalifikacijama na 100 m prepone kada se izravno plasirala u polufinale sa 12,88 (samo stotinku sekunde slabije od njezinog državnog rekorda), Andrea je i u polufinalu izvrsno krenula i prije predzanje prepone bila druga, što ju je izravno vodilo u finale, ali je koljenom zapela za preponu i pala te je ostala bez finala, a vjerojatno i bez novog hrvatskog rekorda.
 
Jedini od naših predstavnika koji nije uspio proći kvalifikacije bio je Marin Premeru u bacanju kugle. On je u kvalifikacijama osvojio 23. mjesto sa 19,33 m.
 
Hrvatska je prvi put nastupila na svjetskom prvenstvu 1993. u Stuttgartu, a tamo su nastupili Branko Zorko na 1500 m (polufinale) i Ivan Mustapić u bacanju koplja (kvalifikacije). Od tada do Pekinga ukupno je na svjetskim prvenstvima nastupilo 28 naših atletičara i atletičarki. Najviše nastupa imala je Blanka Vlašić ukupno 7, Andras Haklits je nastupio 5 puta, Ivana Brkljačić 4 puta, a po tri puta nastupili su Branko Zorko i Sandra Perković. Osvojeno je ukupno 6 medalja, dvije zlatne i dvije srebrne Blanke Vlašić te zlatna i srebrna Sandre Perković. Osim medalja imali smo još jedno 6. mjesto (Vlašić), dva 7. mjesta (Vlašić i Haklits), jedno 8. mjesto (Brkljačić), tri deveta mjesta (Peković, Šimić i Horvat) i jedno 11. mjesto (Brkljačić). Sve skupa ukupno 14 nastupa u finalu od čega 10 među 8.
 
Slijedeće, 16. po redu, svjetsko prvenstvo održat će se 2017. u Londonu od 5. do 13. kolovoza.
 
Sve rezultate naših atletičara u Pekingu možete vidjeti ovdje. 

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R