Menu

Olimpijske pobjednice predvode hrvatski tim u Londonu

NairobiZagreb (02.08.2017.) - U petak 4. kolovoza u Londonu počinje Svjetsko atletsko prvenstvu na kojem će nastupiti devet naših predstavnika koji su ispunili visoke IAAF norme za nastup na ovom natjecanju. S različitim ciljevima i nadanjima tamo će nastupiti šest naših atletičarki i tri atletičara. Kod atletičarki nastupit će dvije olimpijske pobjednice Sandra Perković u bacanju diska i Sara Kolak u bacanju koplja, Ana Šimić u skoku u vis te tri maratonke Bojana Bjeljac, Matea Matošević i Nikolina Stepan. U muškoj konkurenciji hrvatsku atletiku predstavljat će Stipe Žunić i Filip Mihaljević u bacanju kugle te Ivan Horvat u skoku s motkom. 

Sandri Perković će ovo biti četvrti nastup na Svjetskom prvenstvu, a do sada ima zlato iz Moskve 2013. i srebro iz Pekinga 2015. godine. Prvi nastup na Svjetskom prvenstvu imala je 2009. godine u Berlinu još kao juniorka, a i tada je bila u finalu osvojivši 9. mjesto. Sandra je vodeća na ovogodišnjim IAAF tablicama s hicem od 71,41 m, najboljim rezultatom u svijetu postignutim nakon 1992. godine i prvi je favorit za osvajanje još jednog svjetskog zlata u bacanju diska. Podsjetimo da je Sandra dvostruka olimpijska pobjednica (London 2012 i Rio de Janeiro 2016), a ima i četiri naslova europske prvakinje (Barcelona 2010., Helsinki 2012., Zürich 2014. i Amsterdam 2016.). Za nastup u Londonu prijave su došle za 32 bacačice diska.

Drugoj našoj olimpijskoj pobjednici iz Rija Sari Kolak ovo je prvi nastup na Svjetskom prvenstvu na koji dolazi kao olimpijska pobjednica i vodeća u svijetu ove sezone u bacanju koplja sa 7. rezultatom svih vremena u svijetu 68,43 m postignutog prije nepunih mjesec dana na mitingu Dijamantne lige Lausannei. Osim zlata iz Rija, Sara ima brončanu medalju s Europskog prvenstva u Amsterdamu 2016., a nedavno je u Bydgoszczu osvojila i naslov europske prvakinje do 23 godine. U Londonu Sara je u najužem krugu favorita od 32 bacačice koplja koliko ih je prijavljeno za natjecanje za osvajanje svjetske titule u bacanju koplja.

Bit će ovo i prvi nastup na Svjetskom prvenstvu za našeg najboljeg bacača kugle i hrvatskog rekordera Stipu Žunića. Bio je finalist Olimpijskih igara u Riju prošle godine, a ima i četiri finala na Europskim prvenstvima - dva na otvorenom i dva u dvorani. Najbolji mu je plasman bio 4. mjesto na EP u Zürichu 2014., a ove je godine bio 5. na Europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. S hrvatskim rekordom 21,48 m Stipe je 13. na svjetskim atletskim tablicama ove sezone i među 33 prijavljena bacača za London i u krugu je onih bacača kugle koji bi mogli izboriti finale u Londonu.

Drugi naš bacač kugle Filip Mihaljević 17. je svjetskim tablicama ove sezone i 17. među 33 prijavljena bacača u Londonu sa 21,30 m, a ovo će mu biti prvi nastup na Svjetskom prvenstvu na otvorenom. Prošle godine je Filip na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu osvojio brončanu medalju s hicem od 20,87 m. Nastupio je prošle godine na Olimpijskim igrama u Riju i Europskom prvenstvu u Amsterdamu te Europskom dvoranskom prvenstvu ove godine u Beogradu, ali se ni na jednom od njih nije uspio plasirati u finale. London je zato prilika za plasman u jedno veliko finale.

Ivanu Horvatu bit će ovo treći nastup na Svjetskom prvenstvu, a prije dvije godine u Pekingu Ivan je skakao u finalu osvojivši 9. mjesto s preskočenih 5,65 m. Bio je finalist Europskog prvenstva 2016. u Amsterdamu gdje je osvojio 7. mjesto kao i na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u dvorani. Ivan je najbolje skakao ove sezone u dvorani gdje je preskočio rekordnih 5,76 m dok mu je na otvorenom najbolji rezultat ove sezone 5,70 m. S preskočenim 5,76 m Ivan je 15. među 33 prijavljenja motkaša u Londonu i nadamo se da će nastaviti s nastupima u finalu na velikim natjecanjima.

Ani Šimić je ovo treće Svjetsko prvenstvo (na prošlom u Pekingu osvojila je 9. mjesto u finalu). Prije tri godine na Europskom prvenstvu u Zürichu osvojila je brončanu medalju sa svojim osobnim rekordom 1,99 m, a prošle godine je nastupila u na Olimpijskim igrama u Riju gdje se nije uspjela plasirati u finale. Ove godine je na Europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu bila 7. u finalu. Ana nije ispunila službenu normu za ovo ovo Svjetsko prvenstvo u Londonu jer joj je ovogodišnji najbolji rezultat 1,92 m u dvorani (1,89 m na otvorenom), ali je pozvana od IAAF-a zbog malog broj prijavljenih visašica. Ana ima 21. rezultat od prijavljenih u Londonu i tražit će svoju priliku za nastup u finalu među 32 prijavljene visašice.

Tri naše maratonke ne kotiraju na svjetskim tablicama tako visoko kao ostalih 6 naših predstavnika u Londonu i bit će im ovo prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, a nastupom u Londonu nastojat će istrčati svoje osobne rekorde u maratonu. Najbolji rezultat od njih ima Bojana Bjeljac koje je prošle godine na Zagrebačkom maratonu istrčala svoj osobni rekord 2:40:51, a na istoj utrci Matea Matošević je također trčala osobni rekord 2:42,28 koja je nastupila i u maratonskoj utrci na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine. Ove godine u Linzu normu je ispunila i Nikolina Stepan s osobnim rekordom 2:43:58. Ukupno je prijavljeno 96 maratonki za nastup u Londonu i to je druga disciplina po brojnosti odmah iza muškog maratona sa 108 prijavljenih.

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R