Od staze do ceste – prvo mjerenje kvalitete zraka u Zagrebu

Zagreb (25.10.2022.) - Napori grada Zagreba u pogledu kvalitete zraka udvostručili su se zahvaljujući jedinstvenom partnerstvu sa Svjetskom atletikom koje je uključivalo praćenje kvalitete zraka na Memorijalu Borisa Hanžekovića i na Zagrebačkom maratonu u glavnom gradu Hrvatske.

Kombinacija nadzora na stadionu i nadzora na cestama prvi je projekt Svjetske atletike za kvalitetu zraka, koji je pokrenut 2018. i dio je široke kampanje za podizanje svijesti o zagađenju zraka diljem svijeta i utjecaju koje ima na elitne sportaše i rekreativne trkače. Cilj je identificirati sve izvore lokalnog onečišćenja zraka postavljanjem monitora koji prikupljaju podatke o kvaliteti zraka tijekom atletskih natjecanja, a zatim pronaći najbolja rješenja za borbu protiv toga. Što se tiče Zagreba, projekt se uklapa u šire gradske inicijative vezane uz kvalitetu zraka i iskoristili smo blizinu Memorijala Borisa Hanžekovića, kao posljednjeg mitinga Svjetske atletske kontinentalne turneje u sezoni, koji se održao 11. rujna i Zagrebačkog maratona, cestovne utrke World Athletics Label serije 1. listopada, što nam je pružilo idealnu priliku za praćenje dva velika događaja.

"Grad Zagreb nastoji smanjiti onečišćenje zraka, smanjiti broj automobila u centru grada, tako da se ovaj projekt savršeno uklapa u nastojanja zagrebačkog gradonačelnika”, objasnio je prof. Marko Jakopović, pulmolog i predsjednik zdravstvene i antidoping komisije pri Hrvatskom atletskom savezu. “Budući da imamo dva velika događaja pod pokroviteljstvom Svjetske atletike, odlučili smo pokušati spojiti oba događaja. Ovaj projekt je jedinstven, kombinirati praćenje kvalitete zraka na stadionu i u gradu. S rezultatima našeg zajedničkog projekta, vjerujem da možemo nagovoriti i druge organizatore na sličan monitoring."

Monitoring na Memorijalu Borisa Hanžekovića uključivao je postavljanje uređaja Kunak uz stazu u Sportskom parku Mladost, dok su na Zagrebačkom maratonu korištena dva monitora kvalitete zraka Kunak – jedan na fiksnoj poziciji u blizini startno-ciljnog prostora na Trgu bana Josipa Jelačića od 13. rujna do 1. listopada te drugi mobilni uređaj koji je bio pričvršćen na biciklu koji je pratio sportaše cijeli maraton. Ovo mobilno praćenje ista je metoda koja se koristila tijekom maratona na Svjetskom prvenstvu u Oregonu ove godine. "Za razliku od referentnih senzora kvalitete zraka koje koriste gradovi, koji su često daleko od mjesta gdje treniraju sportaši i predstavljaju prosječnu izloženost opće populacije, vjerujemo u hiper-lokalno i dinamično praćenje", rekao je dr. Frederic Garrandes, medicinski i znanstveni koordinator u odjelu za zdravlje i znanost Svjetske atletike. "Ovaj nam pristup omogućuje da budemo što bliže onome što sportaši dišu i da pokušamo, uz pomoć organizatora i potporu kreatora politike, smanjiti njihovu izloženost onečišćenju zraka."

Prikupljani su različiti zagađivači, uključujući koncentracije plinova i čestica, a mjereni su i meteorološki parametri. Na Memorijalu Borisu Hanžekoviću vrijednosti indeksa kvalitete zraka ostale su umjerene, što svjedoči o dobroj kvaliteti zraka. Slični rezultati zabilježeni su i na Zagrebačkom maratonu, gdje su podaci pokazali vrlo niske koncentracije zagađujućih plinova i čestica. Neka vrlo blaga povećanja koncentracije onečišćujućih tvari primijećena su na istočnom dijelu rute i nisu povezana s prometom, već su vjerojatno uzrokovana gnojivima budući da se radi o poljoprivrednom području. U središtu grada grijanje stanova, a posebno grijanje na drva, drugo je moguće objašnjenje. "Većina maratona u Europi već ima koristi od ograničenja prometa na dan utrke, što poboljšava kvalitetu zraka, a to je ono što smo otkrili u Zagrebu" dodao je Garrandes. "Naša je želja sada šire komunicirati naša otkrića zajednici urbanog trčanja i općinama kako bismo osigurali da je iskustvo trčanja u gradu pod ovim uvjetima održivo i da nastavi biti korisno i zdravo kao i uvijek."

Dr. Jakopović ponavlja taj cilj. "Važno je trkačima moći ponuditi zdrav i čist maraton", rekao je. "Bolji rezultati mogu se postići s čistim zrakom i naravno, čist zrak će održati pluća naših trkača zdravima." Dodao je: "Izvješća izgledaju prilično obećavajuće, uz dobru kvalitetu zraka u Zagrebu. Očito je da je zagađenje zraka puno manje na glavnom gradskom trgu jer promet, osim električnim tramvajima, nije dopušten. Imamo neke žarišne točke s povećanim zagađenjem, ali to ne vidim kao problem. Razmotrit ćemo detaljnije razloge za ovo povećanje onečišćenja zraka, a zatim o tome razgovarati s gradskim vlastima kako bismo vidjeli kako to poboljšati. Budući da je većina izvještaja u zelenoj boji, mislim da našim trkačima možemo ponuditi brzu stazu i što je još važnije čist zrak da pokušaju doći do svojih PB-ova u Zagrebu." Ostali organizatori događaja koji žele više informacija ili se žele uključiti u projekt mogu se obratiti na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., dok se ljudi diljem svijeta mogu pridružiti utrci za čistim zrakom potpisivanjem deklaracije Svaki dah je bitan u kampanji za promjenu.





HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ
Croatian Athletics Federation

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  W: www.has.hr
T: +385 1 4613 499
OIB: 75893754111

Metalčeva ulica 5 (IV kat)
HR-10000 Zagreb

Copyright 2023 © Hrvatski atletski savez | Sva prava pridržana