Menu

U Zagrebu je iznenada preminuo Josip Baričić predsjednik SHAS-a

HASZagreb (06.12.2018.) - Danas je u Zagrebu u 72. godini života iznenada preminuo Josip Baričić predsjednik Saveza hrvatskih atletskih sudaca kao i matičnog Zbora atletskih sudaca Zagreba. Joso, kako smo ga zvali, na toj je dužnosti u kontinuitetu od 1990. godine. Položivši sudački ispit 1981. godine u svojoj izuzetnoj i kontinuiranoj karijeri atletskog suca zabilježio je preko 2800 suđenja od školskih natjecanja, državnih prvenstava i međunarodnih natjecanja održanih u Hrvatskoj, ne propustivši u nevedenom razdoblju ni jedan "Hanžekovićev memorijal" ili Zagrebački maraton, da samo navedemo najkvalitetnije tradicionalne atletske priredbe koje se već desetljećima provode u Gradu Zagrebu, kao i Kroseva sportskih novosti najmasovnije manifestacije školskog sporta u Hrvatskoj. Bio je član Natjecateljske komisije HAS-a i tehnički delegat na brojnim natjecanjima u Hrvatskoj.

Pored naprijed navedenih natjecanja u kontinuitetu sa kojih nije izostajao, obilježilo ga je i zahtjevno rukovođenje atletskim suđenjem na velikim atletskim priredbama provedenim na tlu Republike Hrvatske kao što su 2. Svjetske vojne igre organizirane u Zagrebu (1999.), Europsko prvenstvo u krosu organizirano u Medulinu (2002.), Europski zimski bacački kup organiziran u Puli (2002.) i Splitu (2008.), Kup kontinenata organiziran u Splitu (2010.) kao i nizu međudržavnih susreta u svim kategorijama kojima je HAS bio uspješan domaćin.

Josip Baričić je u dugogodišnjoj uspješnoj karijeri kao istaknuti atletski djelatnik bio i član Vijeća Hrvatskog atletskog saveza kao i u više navrata biran u Izvršni odbor Zagrebačkog atletskog saveza. Za navedeno uspješno dugogodišnje djelovanje primio je priznanja Hrvatskog atletskog saveza, Zagrebačkog atletskog saveza kao i godišnje priznanje Sportskog saveza grada Zagreba. Također je i nositelj Trofeja "V. Gojtan" pored niza drugih priznanja u matičnom Zboru atletskih sudaca Zagreba.

Njegovim odlaskom hrvatska atletika je izgubila vrijednog člana, a atletski suci svog čelnika koji ih je vodio punih 28 godina. Njegovoj obitelji te Savezu hrvatskih atletskih sudaca Hrvatski atletski savez izražava najdublju sućut. Posljednji ispraćaj Josipa Baričića bit će u utorak 11. prosinca u 12:50 na zagrebačkom krematoriju.

Josip Baričić

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R