Svjetsko prvenstvo u krosu 2024. održati će se u Medulinu

Zagreb (15.7.2022.) - Na sastanku vijeća Svjetske atletike, održanom jučer u Eugeneu, odlučeno je da će se Svjetsko prvenstvo u krosu 2024. godine održati u Hrvatskoj i to u Medulinu.

To je na jučerašnjoj presici objavio predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe. Na ovoj odluci svjetske atletike zahvalio se i predsjednih Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić sljedećim riječima:

"Velika čast ukazana je Hrvatskoj i Hrvatskom atletskom savezom dodjelom domaćinstva Svjetskog prvenstva u krosu 2024. Hvala puno Svjetskoj atletici na ukazanom povjerenju i sad je na nama da u narednih godinu i pol dana prezentiramo Hrvatsku, Istru, Medulin i Pulu te samo Svjetsko prvenstvo na najvećem mogućem nivou. Mi smo kao nacija poznati kao odlični domaćini i dajemo uvijek naš maksimum u tim situacijama. Pokazali smo to u Splitu za vrijeme Europskog prvenstva 1990., Kupa kontinenata 2010., i Europskog bacačkog prvenstva 2021., a posebno se veselimo što će Medulin ponovo ugostiti kros prvenstvo! 2002. u Medulinu su trčali najbolji Europljani, a sad, 2024. najbolji svjetski atletičari trčat će na najljepšoj kros stazi na svijetu, a najbolji će biti nagrađeni u pulskom Amfiteatru, sagrađenom prije 2000 godina. Vidimo se svi skupa u Medulinu i Puli 2024., a sve vas pozivam da posjetite Hrvatsku i prije."

Ova odluka je iskaz povjerenja Svjetske atletike da Hrvatska i Hrvatski atletski savez mogu organizirati i najveće svjetske priredbe. 

Hrvatska je dobila ovu organizaciju u konkurenciji jedne velike Kine, a osim ove odluke donesena je odluka da će se Svjetsko prvenstvo u krosu 2026. održati u Sjedinjenim američkim državama (Tallahassee, Florida), a Japan odnosno Tokio biti će domaćin Svjetskog atletskog prvenstva 2025. godine.

Objava na web stranici Svjetske atletike

Medulin 2024