Menu

Ponovljena obavijest za tečaj Tehničkog delegata

HAS

Zagreb (12.11.2018.) - Hrvatski atletski savez održati će tečaj za tehničke delegate prve kategorije od 30.11. do 02.12. u Zagrebu.

Molimo sve zainteresirane da se jave elektronskom poštom na službenu adresu Hrvatskog atletskog saveza (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) do 16.11.2018. 

O svim detaljima vezanim uz održavanje tečaja, postupku registracije, detaljnom programu, metodi ocjenjivanja, kao i ostalim elementima tečaja biti ćete obavješteni naknadno.

Napomena: Za sudjelovanje na tečaju nije nužno da budete atletski sudac!

Za sve informacije slobodno se javite na telefon 091/6455–505 Ozrenu Čučkoviću

Ivan Veštić jedini kandidat za predsjednika HAS-a

HASZagreb (12.11.2018.) - U petak 9. studenog istekao je rok za podnošenje kandidature za predsjednika Hrvatskog atletskog saveza za sljedeće razdoblje od 4 godine. U Ured HAS-a u roku je pristigla samo jedna kandidatura i to aktualnog predsjednika Ivana Veštića. Uz svoju kandidaturu Veštić je donio i 66 potpora članica HAS-a čime je ova kandidatura postala valjana. Izbor novog predsjednika će se održati na Redovnoj izbornoj Skupštini sazvanoj za subotu 24. studenog ove godine.

Počeli radovi na izgradnji atletske staze u Kninu

HASKnin (08.11.2018.) - Nakon Vukovara i Mrkoplja započeli su i radovi na izgradnji atletske staze u Kninu. Drago nam što se inicijativa, rekonstrukcija i izgradnja atletske infrastrukture u Hrvatskoj uspješno nastavlja. Trenutno su u procesu obnove ili u procesu izgradnje nove atletske staze i sljedeći gradovi: Petrinja, Makarska, Dubrovnik, Zadar, Đakovo, Nova Gradiška, Pula, Karlovac, Bjelovar i Križevci.

 

 

Tečaj za tehničke delegate prve kategorije

HASZagreb (06.11.2018.) - Hrvatski atletski savez planira održati tečaj za tehničke delegate prve kategorije - povjerenike od 30.11. do 02.12. u Zagrebu.

Molimo sve zainteresirane da se jave elektronskom poštom na službenu adresu Hrvatskog atletskog saveza (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) do 16.11.2018.

O svim detaljima vezanim uz održavanje tečaja, postupku registracije, detaljnom programu, metodi ocjenjivanja, kao i ostalim elementima tečaja biti ćete obavješteni naknadno.

Za sve informacije slobodno se javite na telefon 091/6455–505 Ozrenu Čučkoviću

"Dani hrvatske atletike" od 15.11. do 18.11. u Zadru - popis pozvanih atletičara i trenera

HASZagreb (06.11.2018.) - Sukladno najavama, a u sklopu aktivnosti pod nazivom "Dani hrvatske atletike", od 15.11. do 18.11.2018. u Zadru će se kao osnovna aktivnost održati pripreme atletičara. Na pripreme su pozvani atletičari koji u Zadru imaju optimalne uvjete za trening te atletičari predviđeni za nastup na EP u krosu. Pozvan je i dio trenera, te članovi Stručne komisije, sukladno najavljenim aktivnostima. Oni treneri koji nisu na spisku, a žele sudjelovati na predavanjima i raspravama također su dobrodošli. Popis atletičara sačinjen je u dijelu sukladno vrijednostima rezultata po IAAF bodovnim tablicama i sukladno potrebama reprezentacije za nastup na Ekipnom prvenstvu Europe u Varaždinu sljedeće godine, a dio atletičara i trenera koji nisu na popisu imaju unaprijed planirane aktivnosti. Listu pozvanih atletičara i trenera možete vidjeti ovdje.

Molimo sve s popisa da potvrde ili otkažu svoje sudjelovanje do petka 9.11. do 12 sati.

Prijelazni rok od 16. do 29 studenog

HASZagreb (05.11.2018.) - Prema Pravilniku o prijelazu i registraciji atletičara prijelazni rok će se i ove godine održati u razdoblju od 16. do 29. studenog. Svi atletičari koji žele promijeniti klub moći će svoje Zahtjeve podnijeti Uredu HAS-a u navedenom razdoblju poštujući proceduru koja je opisana u spomenutom Pravilniku.


Pravilnik i potrebne obrasce možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Pravilnik o prijelazu i registraciji atletičara
Izdvojeni dijelovi Pravilnika bitni za postupak tijekom i nakon prijelaznog roka

Zahtjev za prijelaz u drugi klub
Ispisnica za prijelaz u drugi klub
Zahtjev za primitak u članstvo kluba

 

Bruno Erent i Ivana Renić seniorski prvaci Hrvatske u cestovnom hodanju

HASZagreb (03.11.2018.) - Na zagrebačkom Jarunu, u organizaciji AK Agram, održano je danas posljednje ovogodišnje prvenstvo Hrvatske ono u cestovnom hodanju. Prema očekivanju kod seniora na 20 km naslov prvaka Hrvatske osvojio je Bruno Erent u vremenu 1:44:10, dok je kod seniorki na 10 km naslov osvojila Ivana Renić sa 52:12.

A naslove su još osvojili:

Jurica Stanko kod juniora na 10 km (59:51), Bruna Janček kod juniorki na 5 km (26:19), Krešimir Hartl kod mlađih juniora na 10 km (59:50), Eli Pevec kod mlađih juniorki na 5 km (26:19), Mateo Jurišić kod kadeta na 3 km (17:43), Lana Švarbić kod kadetkinja na 3 km (16:24) i Zana Redžebašić kod mlađih kadetkinja na 2 km (12:21). Rezultati ...

"Dani hrvatske atletike" od 15.11. do 18.11. u Zadru - aktivnosti

HASZagreb (02.11.2018.) - Kao što je već najavljeno, Hrvatski atletski savez organizira "Dane hrvatske atletike" od 15.11. do 18.11.2018. u Zadru. Unutar ove akcije održat će se pripreme atletičara i više radnih sastanaka vezanih uz sustav natjecanja, dokumente koji reguliraju rad saveza te unapređivanje stručnog rada. Razgovarati će se i o ustroju i sustavu natjecanja izvanstadionske atletike. Smještaj te dio aktivnosti je u Hotelu Kolovare.

Okvirni raspored aktivnosti:

- Trenažne aktivnosti će se odvijati sukladno planovima i programima trenera u terminu od od 9h do 11h i od 17h do 19h
- Aktivnosti Natjecateljske komisije odvijati će se 15.11. od 14h – 19h i 16.11. od 9h - 12h
- Aktivnosti vezane uz stručno – trenažni segment rada 16.11. od 14h – 17h i 17.11. od 9h do 12h
- Aktivnosti vezane uz izvanstadionsku atletiku 17.11. od 16h – 19h

Raspored je okviran te ćemo vas o mogućim izmjenama informirati.

Kroz diskusije će biti raspravljane izmjene i dopune važnih dokumenata za rad saveza te će biti prezentiran novi način ostvarivanja uvjeta za sudjelovanje na velikim natjecanjima - COMPETITION PERFORMANCE RANKINGS.

Redovna izborna Skupština HAS-a 24. studenog u Zagrebu

HASZagreb (31.10.2018.) - Temeljem članka 25. stavka 2., i 3. te članka 44. Statuta Hrvatskog atletskog saveza, Predsjednik HAS-a Ivan Veštić sazvao je Redovnu izbornu Skupštinu Hrvatskog atletskog saveza koja će se održati u Zagrebu  u prostorijama Kineziološkog fakulteta (Horvaćanski zavoj 15) u subotu 24. studenog 2018. u 12:00 sati

Temeljem čl. 43. Statuta HAS-a kandidaturu za predsjednika može istaknuti svaka članica Saveza s pravom glasa, minimalno 15 dana prije održavanja Skupštine, a kandidat za predsjednika mora imati pisanu potporu najmanje deset udruženih članica Skupštine s pravom glasa, koje ispunjavaju uvjete propisane Zakonom, Statutom i Pravilnikom Saveza.

Kandidatura se podnosi Uredu Saveza osobno ili preporučenom poštom, a kandidaturu treba podnijeti najkasnije do 9.11.2018. godine.

Dokumentacija za predstojeću Skupštinu HAS-a

1. Poziv za Redovnu izbornu Skupštinu HAS-a
2. Prilog dnevnom redu Skupštine (s uputama, pojašnjenjima i rokovima)
3. Obrazac 1. (Odluka članice saveza o imenovanju člana Skupštine HAS-a)
4. Obrazac 2. (Punomoć za sjednicu Redovne izborne Skupštine HAS-a)
5. Obrazac 3. (Obrazac potpore kandidatu za Predsjednika HAS-a)

Europska atletika dodijelila je priznanja Ljiljani Ćulibrk i Dragutinu Palčiću

HASZagreb (30.10.2018.) - Žiri Europske atletike odlučio je dodijeliti Trenersko priznanje Europske atletike kao nagradu našim trenerima Ljiljani Ćulibrk i Dragutinu Palčiću za doprinos atletskom sportu i izvrsnost u trenerskom poslu.

Europska atletika  smatra da su naši treneri inspirativni u iskazivanju najviših vrijednosti atletike.

Priznanja koja je potpisao predsjednik EA Svein Arne Hansen bit će uručena našim trenerima na Gala večeri hrvatske atletike za 2018.

U Lausannei potpisan sporazum o organizaciji Ekipnog prvenstva Europe u Varaždinu

HASZagreb (30.10.2018.) - U Lausannei je prošlog tjedna potpisan sporazum o organizaciji Europskog ekipnog prvenstva (2. liga) koje će se sljedeće godine 10. i 11. kolovoza održati u Varaždinu. Sporazum su nakon gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka i predsjednika HAS-a Ivana Veštića potpisali i Predsjednik EA Svein Arne Hansen te EA CEO Christian Milz. Treba podsjetiti da će se sljedeće godine navršiti 30 godina od posljednjeg velikog natjecanja u Varaždinu - Juniorskog prvenstva Europe 1989. 

Na natjecanju sljedeće godine nastupit će ukupno 12 reprezentacija, a osim domaćina Hrvatske u Varaždinu će nastupiti i reprezentacije Austrije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Gruzije, Izraela, Latvije, Luxmbourga, Malte i Slovenije.
Varaždin 2019

Ivana Brkljačić u Izvršnom odboru Euromeetingsa

HASZagreb (30.10.2018.) - Direktorica Hanžekovićevog memorijala Ivana Brkljačić izabrana je u Izvršni odbor Euromeetingsa, organizacije koja zastupa 40 atletskih mitinga u Europi, uključujući i sve europske mitinge Dijamantne lige. Ovo je još jedno priznanje Hanžekovićevom memorijalu koji je već niz godina među najboljim svjetskim atletskim mitinzima. Hanžek je trenutno u kategoriji IAAF World Challenge mitinga, što je rang odmah iza Dijamantne lige, a Ivana je na čelu zagrebačkog mitinga već 10 godina.

Uz Ivanu Brkljačić u novom Izvršnom odboru su još i novi predsjednik Alfons Juck (Ostrava), Cedric Van Branteghem (Bruxelles), Jari Salonen (Turku), Jacky Delapierre (Lausanne), Johan Engberg (Karlstad), Hans Klosterman (Hengelo), Marc Corstjens (Heusden/Liege), Marc Osenberg (Düsseldorf) i Spencer Barden (London/Birmingham).

''Dani hrvatske atletike'' od 15.11. do 18.11.2018.

HASZagreb (29.10.2018.) - Hrvatski atletski savez organizira ''Dane hrvatske atletike'' od 15.11. do 18.11.2018. Unutar ove akcije održat će se pripreme atletičara i više radnih sastanaka vezanih uz sustav natjecanja, dokumente koji reguliraju rad saveza te unapređivanje stručnog rada. O detaljima spomenutih aktivnosti Hrvatski atletski savez će vas pravovremeno obavijestiti.

Bojana Bjeljac istrčala maraton u Frankfurtu za 2:32:48

HASZagreb (29.10.2018.) - Sezona je maratona, a jučer su se maratoni trčali diljem Europe, a jedna od najpoznatijih bio je onaj u Frankfurtu gdje je nastupila i naša maratonka Bojana Bjeljac. Ona je u jakoj konkurenciji na cilj stigla 18. u vremenu svog osobnog rekorda 2:32:48, a to je ujedno i drugi najbolji rezultat svih vremena u Hrvatskoj. Bojana je svoj najbolji rezultat koji je istrača u kolovozu u Berlinu popravila za gotovo 5 minuta.

U Veneciji je nastupila druga naša maratonka i svjetska prvakinja na 100 km Nikolina Šustić Stanković i na cilj stigla kao 5. u vremenu 2:50:18.

A na Ljubljanskom maratonu nastupili su brojni maratonci i maratonke iz Hrvatske, a najbolje plasmane od naši ostvarili su Veronika Jurišić u maratonu koja je na cilj stigla 10. u vremenu 2:58:49, i Petar Bratulić koji je bio 5. u polumaratonu sa 1:10:34 dok je Tomislav Novosel bio 4. na 10 km sa 32:57.

WADA objavila novu listu zabranjenih sredstava i metoda za 2019.

HASZagreb (29.10.2018.) - Svjetska antidopinška agencija WADA objavila je listu zabranjenih sredstava i metoda koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2019. godine. Osim toga WADA je objavila i listu supstanci koje su trenutno u promatračkom programu WADA-e te sažetak sa svim važnim promjenama i objašnjenjima. Ključne promjene se odnose na stimulanse (kofein i nikotin), zatim glukokortikoidi (u raznim načinima primjene) te Beta-2 – agonisti (razne kombinacije lijekova za astmu). Kao što je poznato, monitoring program ne znači pozitivan doping nalaz već samo pojačano praćenje za navedene tvari.

U nastavku su linkovi na novu listu Zabranjenih tvari, Sažetak promjena te Monitoring program sukladno odluci WADA.

Za sve atletske trenere, atletičare i njihove liječnike objavljujemo spomenute dokumente koje možete preuzeti ovdje:

- WADA lista zabranjenih sredstava i metoda 2019 (WADA Prohibited List 2019)

- WADA promatrački program 2019 (WADA 2019 Monitoring Program)

- Sažetak važnih promjenama s objašnjenjima 2019 (WADA Summary of Modifications 2019 Prohibited List)

Počeli su radovi na izgradnji atletske staze u Mrkoplju

HASMrkopalj (26.10.2018.) - Počeli su radovi na izgradnje još jedne atletske staze, ovaj put u Mrkoplju. Početku su nazočili predstavnici Hrvatskog atletskog saveza, HOO, dožupan Primorsko goranske županije i načelnik općine Mrkopalj. Staza se nalazi na 825m nadmorske visine i jedan je od projekata koji je vrlo je važan za HAS, pogotovo u ljetnom periodu gdje može poslužiti kao idealni ljetni atletski centar za pripreme naših mlađih atletskih selekcija.

 

 

 

Sandra Perković nominirana za najbolju atletičarku svijeta u 2018.

HASZagreb (23.10.2018.) - Ovog tjedna IAAF započinje izborni proces za odabir najbolje atletičarke i najboljeg atletičara svijeta u 2018. godini. Proglašenje će biti 4. prosinca u Monacu. Izbor za najbolje u 2018. ide u tri dijela i to na sljedeći način:
50% glasova nosi izbor od strane IAAF vijeća, 25% glasova daju nacionalni atletski savezi - članovi IAAF-a, a preostalih 25% glasova donose navijači. Članovi IAAF vijeća te nacionalni atletski savezi glasaju putem e-maila, a navijači putem društvenih mreža. Glasovanje se završava 12. studenog nakon čega će IAAF objaviti pet ženskih i pet muških finalista. 

Nominirani su:

Atletičarke

Dina Asher-Smith (GBR)
Beatrice Chepkoech (KEN)
Sifan Hassan (NED)
Caterine Ibarguen (COL)
Mariya Lasitskene (ANA)
Shaunae Miller-Uibo (BAH)
Sandra Perković (CRO)
Caster Semenya (RSA)
Nafissatou Thiam (BEL)
Anita Wlodarczyk (POL)

Atletičari

Timothy Cheruiyot (KEN)
Christian Coleman (USA)
Armand Duplantis (SWE)
Eliud Kipchoge (KEN)
Emmanuel Korir (KEN)
Noah Lyles (USA)
Luvo Manyonga (RSA)
Kevin Mayer (FRA)
Abderrahman Samba (QAT)
Tomas Walsh (NZL)

Hrvatski atletski savez osigurao dodatnu sportsku prehranu za najuspješnije klubove

HASZagreb (23.10.2018.) - Hrvatski atletski savez osigurao je dodatnu sportsku prehranu za 28 najuspješnijih klubova prema poretku u 2017. godini (prema Pravilniku o bodovanju uspješnosti klubova iz 2013.). Sportska prehrana ukupne vrijednosti od cca 60.000 kuna biti će podijeljena sljedećim klubovima:

Agram, Dinamo-Zrinjevac, ASK Split, Mladost, Slavonija-Žito, Zagreb, Kvarner, Sloboda, Svetice, Sljeme, Istra, Međimurje, Križevci, AŠK Zadar, Karlovac, Alojzije Stepinac, Dubrovnik, Maksimir, Hajduk, Bjelovar, Moslavina, Cibalia, Sveti Ante, Benkovac, Koprivnica, Varaždin, Medulin, Mursko Središće

Molimo navedene klubove da se jave u Ured Hrvatskog atletskog saveza kako bi preuzeli pripadajuću suplementaciju.

Matija Grabovečki i Maja Urban prvaci Hrvatske u trailu

HASZagreb (22.10.2018.) - U subotu je u Omišu održano prvenstvo Hrvatske u trailu u organizaciji Udruge Dalmacija trail na stazi dugoj 52,6 km. Kod seniora naslov prvaka Hrvatske u trailu osvojio je po drugi put Matija Grabovečki, drugi je bio Nikola Špoljar, a treći Ivan Bulić. Kod seniorki prvakinja Hrvatske u trailu je Maja Urban, drugoplasirana je Ivana Vrvilo, a treća je bila Irena Smojver.

U ekipnoj konkurenciji kod seniora slavili su trkači AK Zabok, drugo mjesto pripalo je AK Sljeme, a treći je bio AK Dubrovnik. Kod seniorki su bile samo dvije ekipe, a pobjednice su trkačice AK Dubrovnik dok su druge bile trkačice AK Sljeme. Rezultati ...

Sponzori

Nike Z L A T N I    S P O N Z O R